A munkastílus új módja páratlan | Cowork7/24 Blog
Magyar

A munkastílus új módja páratlan

September 9, 2018
future of work

„Hol lennél szívesebben?”– kérdeztem előző blogbejegyzésemben, amint néhány héttel korábban készülődtem a „helyfüggetlen dolgozói életforma” művelői (és érdeklődői) számára megrendezett Freedom X Fest fesztiválra. „Hogyan valósítható meg, hogy a világon bárhonnan azt csináljuk, amit szeretünk?”

Meg voltam győződve arról, hogy már hosszú ideje megtaláltam a saját válaszaimat. Valójában azok vezettek el a Cowork7/24 megszületéséhez. Így inkább új barátok szerzésére, kapcsolatok építésére, a Cowork7/24 népszerűsítésére és legfőképpen arra törekedtem, hogy jól érezzem magamat a Pireneusok ezen gyönyörű, távoli vidékén. A rendezvény minden elvárásomnak megfelelt, sőt még többet is nyújtott. Olvasd tovább!

Az rendezvényeken az emberek számítanak, nem pedig a helyszín vagy a logisztika

23 órát utaztam a Freedom X Fest fesztiválra, mialatt nagyon keveset aludtam. A Törökország nyugati partján található nyaralónkból indultam. Kivezettem a repülőtérre, elrepültem Isztambulba, ahol úgy alakult, hogy az éjszakát a repülőtéri McDonald’s-ban töltöttem, mivel a business lounge zárva volt. De aggodalomra semmi ok! Kényelmesen kihasználtam az időt, és az éjszakát azzal töltöttem hogy utolérjem magamat a munkában míg vártam a reggel 9:30-as Barcelonába indulás eljövetelét. Be kell vallanom, néhányszor elaludtam, de sikerült túlélnem. Azután 4 óra utazás következett Barcelonába, majd 2 óra vezetés után végül megérkeztünk Solsonába (spanyol kisközség) és a rendezvény helyszínére. Annak ellenére hogy találkoztunk néhány problémával, melyek a rendezvények első megrendezésekor szoktak felmerülni (wifi csatlakozás, technikai kihívások, váratlan hőmérséklet csökkenés (amelyre senki sem tud felkészülni), stb.), lenyűgözött a minket köszöntő optimizmus mihelyst beléptünk a községbe. A pozitivizmus, a mosoly, az energia újra megerősítették, hogy a rendezvényeken az emberek számítanak, nem pedig a helyszín vagy a logisztika.A szervező csapat és az háttérben munkálkodó önkéntes hősök már előkészítették a terepet a pozitív légkör számára, és ezt semmi sem ronthatta le.

Az rendezvényeket emberek alkotják, a tartalommal és a napirenddel együtt

Az információk áramlottak, a beszédek inspirálóak, a workshopok megnyerőek voltak. Folyamatosan azt éreztem, hogy valamit elszalasztok. Ez a félelemérzet egyrészt azért alakult ki, mert mindig mindenhol történt valami érdekes, másrészt én generáltam ezt a cseppet sem jóleső érzést, mert inkább beszélgettem és kapcsolatok építésére törekedtem, ahelyett hogy a sátrakba menjek az előadásokra és worshopokra.

Fantasztikus volt látni, milyen szenvedélyesen végezte mindenki a dolgát és hogyan árasztották szét ezt a szenvedélyt minden(ki) másra. A szenvedély ragadós. Az rendezvényeket emberek alkotják, a tartalommal és a napirenddel együtt.

A kölcsönös tiszteleten alapuló emberi kapcsolatok elmossák a korlátokat. Az együttműködés győzedelmeskedik a verseny fölött.

Létezik egy hozzáállás, amit szeretek „az új helyszabad életforma” megtestesítői között. Szinte minden beszélgetés azzal kezdődik, hogy „hozzunk létre együtt valamit”. Ez a fő különbség összehasonlítva a vállalati vagy ipari eseményekkel, amelyeken valaha részt vettem. Ott (sértés ne essék) mindenki tartózkodó volt, amikor üzleti együttműködésekre került volna sor. Én nagyon szeretem a korlátok nélküli nyitottságot és beszélgetéseket/munkát, és ez teljes mértékben jelen volt a Freedom X Fest fesztiválon. Az egész rendezvény egy óriási lehetőség volt arra, hogy valódi kapcsolatokat alakítsunk ki, és megismerjünk hasonló gondolkodású embereket, ami egyébként hetekbe telne, rengeteg email-be kerülne és számos nehézséggel járna.Nagyon várom, hogy a jövőben együtt dolgozzak olyan szervezetekkel mint a Remote Year, Coworking Safari, Coworking Days, Crossover, Nomad Lifestyle, Workation és még sokukkal akiket a fesztiválon ismertem meg. Mindannyian nagyszerűek vagytok!

A technológia egy lehetőség, amennyiben nem akadályoz

A helyfüggetlen dolgozói lét elterjedése nagyban köszönhető az internet és az okostelefonok térhódításának. Éppúgy mint a közösségi média, ahol pillanatok alatt megnézheted, kivel beszélgetsz és kivel állsz kapcsolatban. Erre a célra nincs is szükségem más applikációra a Facebookon, LinkedInen vagy Instagramon kívül, ezért kételyeim voltak, amikor megkértek minket, hogy töltsük le az Attendify alkalmazást és használjuk az fesztivál ideje alatt. Azonban be kell valljam, nagyon jól működött. Olyan egyszerű, hasznos és segítőkész volt, mint amilyennek lennie kellett.

3 fontos dolgot hoztam magammal a fesztiválról:

  1. A helyfüggetlenséget elsősorban anyagi szempontok, másodsorban pedig az életstílus megválasztása vezérlik.Sokak számára a helyszabad életmód azért szimpatikus mert lehetővé teszi hogy olyan országból/ városból dolgozzanak,  ahol alacsonyak a megélhetési költségek. Ezeken az „olcsóbb” helyeken költik el megbízási díjukat/ fizetésüket, ami viszont abból az országból érkezik ahol a munkaadójuk regisztrált székhelye található.
  2. A helyfüggetlenség demokratizálja a hozzáférést a tehetségekhez (a cégek számára) és a munkához (az egyének számára). Egyik fél sincs többé munka-, (vagy alkalmazotti) viszonyhoz vagy földrajzi helyhez kötve. Ez ugyanakkor nagy nyomást helyez mindkét félre: ahhoz hogy a helyfüggetlen vállalkozók/dolgozók megőrizzék versenyképességüket, folyamatosan fejleszteniük kell magukat és új készségeket elsajátítaniuk; a cégeknek pedig gyorsan kell alkalmazkodniuk a megváltozott munkaerőpiaci trendekhez amennyiben „jó munkaadók” kívánnak maradni.
  3. Egy közösséget nem lehet kényszerrel létrehozni.Mindössze meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, amelyek lehetővé teszik a sokszínűséget, és olyan környezetet teremtenek ahol mindenki érzi hogy számít.A jó közösségeknek nincs szükségük vezetőkre.Azok menedzselik és fenntartják saját magukat. Ezt az alapgondolatot a coworking kontextusán keresztül vitattok meg, de teljes mértékben igaz a Freedom X Fest közösségére is. (Elismerés a csapatnak!)

Minden egyes magunkkal hozott tanulság érdemel egy-egy önálló cikket, és ezekhez a későbbiekben még vissza is térek.

Péntek este, amikor Budapesten egy kávézóban ezt a blogbejegyzést írom, mindössze 5 nap telt el a fesztivál óta (és már 9 nagyváros/kisváros és 13 coworking iroda meglátogatása van mögöttünk). Igen, elég sokat utazunk… de már most hiányzik a fesztivál és alig várom a következőt.

Találkozunk 2019-ben a Freedom X Fest fesztiválon (hacsak nem hamarabb valahol máshol).

 

(This is a translation of the original article by Serkan Kurtulus).

Translation by Anette Sipeki.

 

Freedom X Festival

Freedom X Festival

Coworking Bansko Matthias

No Comments

Leave a Reply